Betekenis van Zenzi

 

“Zen, groei en overwinning”, deze drie woorden kenmerken Zenzi. 

 

Zen is oorspronkelijk een meditatievorm die uit het Boeddhisme is voortgekomen. Zen is echter meer, het is een levenskunst, een manier van leven die zich uitstrekt over al onze activiteiten. Zelfbeheersing, wijsheid en humor zijn belangrijk in het "zen-zijn". Het doel van “zen” is inzicht in jezelf te krijgen en dit te gebruiken in je dagelijkse leven. Hiervoor word je op elk moment van de dag uitgenodigd om te “groeien”. En om te groeien, moet je jezelf meer dan eens “overwinnen”, niet altijd even makkelijk!

Iedere gebeurtenis, ontmoeting of beslissing in je leven draagt een zaadje in zich om uit te groeien tot een gezonde, krachtige, geaarde en evenwichtige boom. Daarom werd het logo van Zenzi een kronkelende boom: het leven is een pad vol kronkels waarop we af en toe en naarmate we ouder en wijzer worden steeds meer die krachtige boom in onszelf voelen. 

 

Zenzi kan je ondersteunen in dit bewustwordings- en groeiproces.

Shiatsu kan immers meer voor je betekenen dan een moment van totale ontspanning tijdens een massage (maar het kan ook alleen maar dat zijn, dat kies je helemaal zelf).

 


 

Filosofie van Zenzi

 

Zoals hierboven aangegeven, kan een shiatsubehandeling gewoon een moment van rust en ontspanning betekenen, maar een shiatsubehandeling heeft veel meer potentieel, of je dat er wil uithalen beslis je mee zelf (of je laat het gebeuren en stelt achteraf vast, kan allemaal!).

 

Zenzi houdt in haar shiatsupraktijk altijd drie grote peilers voor ogen, deze dringen steeds door in de gegeven shiatsubehandelingen, het voedingsadvies en de workshops:

 

- een gezond fysiek lichaam: een beter lichaamsbewustzijn door aanraking, stretching van gewrichten en spieren en gezonde lichaamsbeweging;

 

- een goede emotionele gezondheid: heel veel klachten vinden hun diepere oorzaak grotendeels in emotionele stress (van vroeger of heden), shiatsu kan helpen bij de verwerking van psychische blokkades; 

 

- het optimaal voeden van je lichaam: en dit door natuurlijke en gezonde voeding die bij je past (dit is vaak heel individueel omdat ieders lichaam een eigen unieke stempel draagt op vlak van bijv. voedingsbehoeftes en tekorten).

 

Ze worden hier als afzonderlijke peilers voorgesteld, maar uiteraard hangen ze heel nauw samen met elkaar, zijn ze intens verweven met elkaar en oefenen ze constant invloed op elkaar uit. 

De gegeven shiatsubehandelingen kunnen dus worden verdiept door aandacht te schenken aan je lichaamshouding- en beweging, gehoor te geven aan je emotionele gezondheid en door je voedingsgewoonten aandachtig te bekijken.

De manier waarop je in het leven staat (letterlijk dus), het leven beleeft en je lichaam voedt, zijn ook aspecten van shiatsu.

Dit alles gebeurt uiteraard in een sfeer van respect, vertrouwen en veiligheid.

  


 

Visie op ziekte en gezondheid

 

Shiatsu is een van oorsprong Chinese natuurlijke en holistische geneeswijze, en werd daarna verder verfijnd door de Japanse cultuur. Alles wordt in de traditionele oosterse geneeskunde beschouwd als één geheel. De mens maakt deel uit van zijn omgeving (belang van de natuur!), beïnvloedt deze maar is er ook afhankelijk van.  Naast het verband tussen de natuur en de aanleg van de mens voor bepaalde ziektes, worden ook emoties en levensstijl als belangrijke factoren tot ziekte en gezondheid gezien.

Wil je gezond blijven, dan moet je je voortdurend aanpassen aan de veranderingen in je lichaam én de buitenwereld. Doe je dat niet, dan ontstaat er disharmonie, je krijgt klachten en wordt ziek. 

 

De behandeling van ziekten is in de de oosterse geneeskunde voornamelijk een intuïtief proces (gebaseerd op filosofische principes - zoals onder meer yin/yang) van waaruit naar de diepste oorzaak van de ziekte wordt gezocht. Zelfs als twee personen dezelfde ziekte hebben, met identieke symptomen, worden de individuele symptomen en onderliggende oorzaak van de ziekte grondig geanalyseerd, zodat een behandeling kan worden gekozen die het beste bij de betreffende persoon past. Diagnoses kunnen op verschillende manieren gebeuren (hier worden vooral de zintuigen ingezet: op basis van zien, horen, voelen, ruiken).

Telkens komt het erop neer te achterhalen waar er zich balansverstoringen in de meridianen (energiebanen in ons lichaam die verbonden zijn met onze organen) bevinden.  In het oosten wordt alles traditioneel gezien als een vorm van energie (Ki).

De energietoestand of de Ki van het menselijk lichaam is het resultaat van vele factoren, zoals voeding, ademhaling, levenswijze- en visie.

Als "Ki" ergens in het lichaam komt vast te zitten (emotionele/fysieke blokkades), beïnvloedt dat de Ki-stroom in het hele lichaam en kan spanning en stijfheid en daarna ziekte het gevolg zijn.  

Met therapieën als kruidengeneeskunde, acupunctuur en shiatsu (natuurlijke en holistische geneeswijzen) zijn al eeuwenlang opmerkelijke resultaten behaald om het "Ki" van het lichaam terug in balans te brengen. 

 

 

Een voorbeeld: hoofdpijn.

Hoofdpijn treedt volgens de Chinese geneeskunde niet alleen op in het hoofd. Het is ook niet alleen maar een pijn. Je kunt hoofdpijn niet genezen zondar datje kijkt naar de eigenlijke oorzaak en haar ook niet behandelen op de manier waarop je de hoofdpijn van iemand anders behandelt. Het is een obstructie van "Ki" (energie, levenskracht), die samenhangt met de energiepatronen in het lichaam van de persoon in kwestie, zijn omstandigheden, zijn levensstijl, zijn voeding.

De behandeling kan bestaan uit lichaamswerkmet armen en benen, waarbij het hoofd niet eens betrokken hoeft te zijn. Dit werpt veel betere resultaten af dan de poging een einde te maken aan de oppervlakkige symptomen (bijv. met een pilletje!).

De idee van instant-genezing door middel van medicijnen is zeer verleidelijk; een oppervlakkige en symptomatische behandeling grijpt echter niet in op de diepere storingen die aan de basis liggen van ziekte. 

 


 

Wie ben ik? 

 

Ik, Muriel Corynen (°1974), heb Zenzi op 1 april 2014 met heel veel zin en energie opgestart. Op deze manier wil ik mensen kennis laten maken met de prachtige mogelijkheden van shiatsu om onze gezondheid te verbeteren en in balans te brengen.

Ikzelf heb shiatsu leren kennen tijdens de zwangerschap van mijn zoontje, nu 8 jaar geleden. Toen verlichtte het de ongemakjes van mijn zwangerschap en gaf het mij telkens een heerlijk ontspannend gevoel, een moment helemaal voor mij alleen waarbij ik in een veilige en rustige omgeving in contact kon komen met diepere laagjes van mezelf. Ik werd me meer bewust van de spanningsvelden in mijn lichaam en de behandelingen gaven me telkens meer en meer inzicht over de kwaaltjes waar ik last van had.

Toen werd bij mij het zaadje gelegd, shiatsu zou ooit een belangrijke rol gaan vervullen in mijn leven, hoe of wanneer?, dat wist ik toen nog niet...   

Toen ik vijf jaar geleden aan een nieuwe job begon, en ik moest vaststellen dat dit niet helemaal mijn ding was, besliste ik voor mezelf: nu wil ik iets gaan doen in mijn leven dat écht bij mij past, waarbij ik passie voel, waarbij ik mijn ideeën en gevoelens in de praktijk kan brengen. 

Ik was ook altijd al gefascineerd door de mogelijkheden van ons menselijk lichaam (in mijn jeugdjaren wou ik chirurg worden, ik wou weten hoe ons lichaam er vanbinnenuit uit zag!) en stelde me, als leergierige geest, veel vragen bij de talrijke fases waar mijn eigen lichaam door ging.

En toen kwam het zaadje van toen de kop opsteken... Shiatsu...

Ik schreef me prompt in voor een 3-jarige shiatsuopleiding en liet me verrassen en begeleiden door de holistische aanpak van shiatsu. Want shiatsu is niet alleen maar een massagevorm, het is zoveel meer, een (eeuwenoude) volledige kijk op de mens en haar gezondheid. Het belang van een goede emotionele gezondheid kende ik al wel, maar de verbanden tussen emotionele stress en de invloed ervan op de werking van onze organen en ook het belang van juiste lichaamsbeweging en goede, natuurlijke voeding hierbij, daar ging een wereld voor me open.

Tijdens mijn opleiding werd ik nog eens zwanger en ervaarde ik nu nog intenser wat shiatsu voor mij en mijn dochtertje kon betekenen.

Tot op vandaag blijft het bijleren en ontdekken, het menselijk lichaam is zo complex en onze omgeving is ook zo veranderend, dat dit een nooit eindigende studie is (net zoals het leven is...).

 

Tegelijk heb ik ook ontdekt dat te veel studie en willen weten ook geen garantie is om je gezond te voelen: het is de kunst om een evenwicht te vinden tussen bewustzijn over wat er allemaal gebeurt in je eigen lichaam, het met respect te behandelen (we hebben er maar één) en door dichtbij onze natuur te staan, spontaan en intuïtief de juiste keuzes te kunnen maken over hoe we gezond kunnen leven en ons goed kunnen voelen.

 

 

 

Mijn motto's zijn: 
 

- "leer met je lijf, niet met je hoofd",

- "een beetje van alles" (niet te fel doorslaan in de verschillende aspecten van het leven: werk, liefde, gezondheid, enz.),

- "het heden is verrassend onbelast" (citaat uit "De onschuldige gevangene", een prachtig boek van Ingeborg Bosch over de invloed van onverwerkte emoties op onze gezondheid).

 

Ook ik heb, zoals velen wellicht, eerst veel fouten moeten maken (en mijn lichaam niet met genoeg respect moeten behandelen) om uiteindelijk via onder meer de shiatsuopleiding helemaal doordrongen te raken van hoe ik op een goede manier voor mijn gezondheid kan zorgen. Ik maak nog altijd fouten, maar het is dan ook de kunst om jezelf die fouten te vergeven, eruit te leren en verder te gaan. 

Ik besef maar al te goed dat ik zeker niet de wijsheid in pacht heb om anderen te kunnen zeggen hoe ze gezond moeten leven. Ik kan alleen maar, vanuit de kennis en ervaring die ik tot op de dag van vandaag heb verworven, hier iets van proberen door te geven aan andere mensen en dit vooral door heel goed te luisteren en aan te voelen wat de ander nodig heeft. Ontmoetingen zijn ook vaak momentopnames, de ene dag is de andere niet, de ene klacht is de andere niet...

Iedereen heeft zijn eigen unieke verleden en zijn/haar lichaam werkt niet op dezelfde manier als dat van iemand anders.

 

Veralgemeningen, starre regels en rages zijn wat mij betreft uit den boze als het op gezondheid aankomt.

 

Mijn intentie is in elk geval om met heel veel liefde en respect voor mijn "klanten" via  shiatsu een verandering, hoe klein ook, te kunnen aanbrengen in hun gezondheidstoestand of gezondheidsgevoel. En dat kan evengoed gebeuren door simpelweg een momentje van totale ontspanning aan te bieden. Maar hopelijk gebeurt er ook meer...