Wat kan/mag je verwachten van een shiatsubehandeling? 

 

Een shiatsubehandeling wordt gegeven op de grond: je ligt op een futon (dikke katoenen doek) met daarbovenop een bodycushion (speciaal massagekussen waarop je comfortabel kan liggen).

De behandeling wordt op de kledij gegeven. Je doet wel best losse, makkelijk zittende kledij aan.

Je zal gevraagd worden afwisselend op je buik, je rug en soms ook op je zij te gaan liggen. Ik behandel door je te masseren en duimdruk uit te oefenen op punten over je hele lichaam, van kop tot teen!

 

Een behandeling start met een kort (of soms langer) gesprek over je gevoel/klachten op dat moment, dat geef je zelf ook een beetje aan. Ieder individu is uniek en de behandeling zal dan ook op jouw maat afgestemd worden. Het is de bedoeling om de juiste omstandigheden te creëren zodat het zelfhelend vermogen van je lichaam zijn werk kan doen. 

 

De eigenlijke behandeling heeft dan een duur van één uur

 

Afhankelijk van de klacht, integreer ik soms ook andere ontspanningstechnieken zoals voetreflexologie, lymfedrainage, craniosacrale technieken en fasciabehandeling (bindweefselmanipulatie). Ook kunnen gerichte stretchoefeningen aan bod komen. 

 

Na een behandeling voel je je heel ontspannen en licht (je kan het ook wat koud krijgen doordat diepere lagen van vastzittende energie los zijn gekomen). 

 


 

Voor wie is shiatsu bedoeld? 

 

Shiatsu is bedoeld voor iedereen die houdt van ontspanning door aanraking en/of die zijn/haar lichaam soepeler en gezonder wil maken, voor jong en oud, van baby tot hoogbejaarde!

 

Mensen die graag een momentje voor zichzelf reserveren ("me-time" zoals dat tegenwoordig heet), mensen met alle vormen van stress (werk, emotioneel, gezondheid, relationeel, opvoeden...), mensen die een beroep uitoefenen dat veel van hun lichaam vraagt, zijn gebaat met een shiatsubehandeling.

 

Maar evengoed kan shiatsu ook preventief iets voor je gezondheid betekenen. Je hoeft geen klachten te hebben!

 

Ook ouderen ervaren vaak verlichting van de typische klachten aan het ouder worden: stramme spierklachten, mindere beweeglijkheid, artritis, enz...

 

Op baby's werkt shiatsu heel ontspannend.  

 

En voor opgroeiende kinderen die tegenwoordig meer en meer druk/stress ervaren (of komt het meer aan de oppervlakte...?) op verschillende vlakken (concentratie- en gedragsproblemen...) kan shiatsu een ideale ontspanning zijn (en dus ook voor de ouders!). 

Als Shiatsu-beoefenaar stel ik geen diagnose van fysieke, psychische of acute aandoeningen. Dit laten we over aan een arts of een gekwalificeerde persoon. In geval van een ernstige aandoening, raadpleeg dan een arts. Shiatsu kan een aanvulling zijn bij een medische behandeling.”

 

 


 

Wat is shiatsu juist? 

 

De definitie van shiatsu: " Shiatsu is een vorm van manipulatie met duimen, vingers en handpalmen, waarbij zonder gebruik van enig instrument, druk wordt uitgeoefend op de menselijke huid, om interne stoornissen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen of te bewaren en het herstel van specifieke klachten te ondersteunen."

 

Shiatsu is een Japanse massagevorm, overgenomen uit de Chinese massages, die in de loop van de verschillende eeuwen vele ontwikkelingen heeft gekend. De oorsprong vinden we bij mens of dier die instinctief op een plaats waar hij pijn heeft, drukt of wrijft met de handen. Na jaren studie en onderzoek werd dit instinctieve handelen verbeterd en ontwikkeld tot een systeem dat geschikt is voor het verhelpen van allerlei kwalen.

Shiatsu is gebaseerd op de idee dat onze vitale energie, onze "Ki", door welbepaalde kanalen of meridianen in het lichaam stroomt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de meridianen heel nauw verbonden zijn met onze organen. Door het uitoefenen van druk op welbepaalde punten die op de meridianen liggen, wordt de circulatie van "Ki" gestimuleerd en worden blokkades van de energiestroom opgeheven. Hierdoor kunnen specifieke organen en het lichaam als geheel beter functioneren. Met andere woorden, door verschillende manipulatietechnieken kan de beoefenaar een stimulerend en regelend effect naar een gekweld orgaan of systeem zenden.

Het is een techniek die ziekten helpt voorkomen en er naar streeft het lichaam in optimale conditie te houden.

Shiatsu stimuleert of wekt de zelfgenezende krachten in ons lichaam op en grijpt zo onrechtstreeks in op de eventuele symptomen. Bovendien werkt shiatsu als een natuurlijk kalmeermiddel.

Shiatsu helpt bij een druk en stresserend leven, slapeloosheid, hartkloppingen, stramheid en allerlei spanningen. Bovendien helpt het om in moeilijke omstandigheden kracht te vinden en hierdoor richting te geven aan het leven. Het ondersteunt de transformatieprocessen in het leven.

 

Shiatsu betekent letterlijk “shi = vinger, atsu = druk". Bij shiatsu worden de duimen, handpalmen, en vingers gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam. Hierbij wordt door de behandelaar niet met spierkracht gewerkt maar wordt het eigen lichaamsgewicht gebruikt om druk uit te oefenen.

In Japan is de opleiding tot klassieke Shiatsu-therapeut gereguleerd door de overheid. De ontwikkeling van shiatsu is gekoppeld aan de Chinese acupunctuur en acupressuur. 

 


 

Voor welke klachten kan shiatsu iets betekenen? 

 

Eigenlijk kan shiatsu ingezet worden bij heel veel klachten en symptomen, voornamelijk stressgerelateerde (hebben niet alle "welvaartsklachten- en ziektes" een onderliggende stressoorzaak...?). De oosterse visie op ziekte en gezondheid indachtig, klik hier, biedt het niet veel meerwaarde hier een lijst van klachten neer te schrijven.

 

En zoals hierboven al aangegeven, je hoeft niet noodzakelijk klachten te hebben om baat te hebben van een shiatsumassage. 

   


 

Iedereen is uniek!

 

In mijn shiatsupraktijk probeer ik al mijn behandelingen en uitspraken op een onbevangen, intuïtieve manier te doen. Geen vooroordelen te hebben, respect te hebben voor de unieke persoon die iedereen is, goed te luisteren naar de vaststellingen en ervaringen van de ander, mijn eigen ideeën en ervaringen niet op te leggen aan de ander. Hoe moeilijk dit soms ook is... iedereen handelt toch altijd al eens makkelijker vanuit de eigen "ervaringsbril" die hij/zij op heeft staan, niet?

 

Vanuit die mentaliteit probeer ik dan de meest passende behandeling te vinden, dit zal bij iedereen weer wat anders zijn en een andere aanpak vragen. Ik sta altijd open voor feedback, graag zelfs, laat me gerust weten wat shiatsu wel of niet met je doet, iedere opmerking of ervaring is even waardevol!      

 


 

Meer weten over shiatsu? 

 

Geïntrigeerd (geraakt) door shiatsu? Wil je graag meer weten over de filosofie en technieken achter shiatsu? Dan kan je onder meer terecht bij de BSF, de Belgische Shiatsu Federatie, of de ESF, de European Shiatsu Federation, waar meer informatie te vinden is over de werking van shiatsu.