Workshops

 

NIEUWE WORKSHOPS (voor volwassenen en kinderen)!

 

Alle activiteiten gaan door in mijn vernieuwde workshopruimte, achterin mijn tuin. Bezelaerstraat 42, 2830 Blaasveld.

 

Indien je interesse zou hebben om zelf een workshop te organiseren, de ruimte af te huren, of een workshop op maat met mij samen te stellen, laat het me dan gerust weten.

 

Klik op de titels voor meer informatie, data en prijzen.

 

Workshop "Van welke voeding wordt mijn unieke lichaam gelukkig?"

 

- Workshops lichaamswerk (voor volwassenen) "Mijn lichaam en mijn emoties"

 

Workshop voor kinderen van 9 tot 12 jaar "Mijn lichaam en mijn emoties"

 

---------------------------------------------------------

 

 

Workshop "Van welke voeding wordt mijn unieke lichaam gelukkig?"

 

Maak kennis met de waardevolle voedingsleer vanuit de Chinese geneeskunst, leer je stofwisselingstype kennen (metabolic typing) en groei! 

 

 

Let op, dit is een lange introductietekst… Ik schrijf over dit onderwerp niet graag in oneliners, daar kan ik niet genoeg nuances in uitdrukken die voor dit thema cruciaal zijn.

 

Je voeding als medicijn… Het is echt zo, dat weten we allemaal wel, de juiste voeding voor jouw lichaam kan je energieniveau enorm beïnvloeden en veel lichaamsklachten doen verdwijnen.

Maar het kan ook zo moeilijk zijn om je voedingsgewoonten aan te passen, dat vraagt een investering, en die kost tijd en energie, en die hebben we juist niet altijd, we hebben een dipje en vervallen in oude gewoontes, cravings waarbij we op zoek gaan naar bepaalde stofjes die ons eventjes gelukkig maken, enz…

Tegenwoordig is het ook een hele zoektocht geworden, tussen die talloze voedingsadviezen van verschillende experts, die telkens vanuit een terechte maar zekere invalshoek of focus adviezen geven. En dan zijn er nog de ethische argumenten die ons voedingspatroon kunnen gaan beïnvloeden. 

Wat en hoe eet je nu best? Ik heb de voorbije 10 jaar heel veel geëxperimenteerd met en gelezen en geleerd over het effect van voeding op mijn lichaam en energie en mijn persoonlijke klachten. 

 

De voedingsleer die er voor mij persoonlijk met stip bovenuit springt is de “5 elementen-leer”: ze is ontstaan in de traditionele Chinese geneeskunst (waar ook shiatsu is uit voortgevloeid). Wees niet bang, je hoeft niet Chinees te gaan koken. De 5 elementen-leer is ondertussen al een tijdje geassimileerd aan onze Westerse cultuur.

Kort gezegd biedt deze leer handige kapstokken om te leren eten wat voor jouw energetische toestand op een bepaald moment nodig is. Ze houdt rekening met de conditie van jouw "organen" op een bepaald moment (is altijd in beweging) en de thermische eigenschappen (van koud tot heet) van voedingsmiddelen. 

Eenvoudig voorbeeld: rauwkost eten in de winter koelt je lichaam af en kost het lichaam veel energie, dus beter niet doen. Wist je dat groene thee heel afkoelend werkt op het lichaam?  Niet aan te raden als je lichaam al onderhevig is aan koudeklachten. Je maag en milt hebben graag warme ontbijten, zodat het spijsverteringsvuur goed blijft branden. Maar je kan ook hitteklachten hebben in je lichaam (ontstekingen, verhitte lever door opgebouwde boosheid...), en dan ben je niet gebaat bij het eten van verwarmende voedingsmiddelen. Enz... 

 

De bedoeling is dat je heel ontspannen, en op het ritme van de seizoenen, met je voedingsgewoonten omgaat, dat je bewust leert VOELEN waar je lichaam nood aan heeft, energie van krijgt en op een zuivere manier “warm” van wordt. Dus zonder omwegen die je tijdelijk een up-gevoel geven. 

En daar wringt nogal eens het schoentje, voelen we nog wel goed aan waar ons lichaam gelukkig van wordt?

Er zijn zoveel zaken die ons stress bezorgen (ook te veel met voeding bezig zijn geeft stress!) dat we het werkelijke effect van een voedingsmiddel op onze gezondheid niet meer altijd zo zuiver kunnen voelen. En dan wordt het giswerk en beginnen we te grijpen naar adviezen van experts, die algemene richtlijnen geven die voor iedereen zouden gelden, terwijl we allemaal constitutioneel, energetisch, metabolisch ook zo verschillend kunnen zijn.

 

Misschien ben je al een hele tijd dingen aan het eten die eigenlijk niet goed voor je zijn, maar voel je dit niet meer, en ben je steeds dieper liggende klachten gaan ontwikkelen daardoor. Misschien houdt een bepaalde overtuiging/gedachte jezelf in de ban en denk je dat vegetarisch/ veganistisch zijn, raw foodie zijn, vleeseter zijn, whatever,... het beste voor je is, maar ben je tijdelijk verblindt geraakt door je eigen gecreëerde overtuigingen? Dat is mij nu echt nog nooit overkomen...  

Het traject van een gezondheids, overwicht- of vermoeidheidsprobleem kan soms complex zijn en heeft mede vaak ook emotionele oorzaken. Alles hangt met alles samen! 

De 5 elementen voedingsleer is natuurlijk ook niet helemaal bij machte om al onze problemen op te lossen, daarvoor is het leven te complex en spelen er meerdere factoren een rol. Ze is een leidraad om ons op weg te zetten. Ik stelde vast dat het volgen van de 5 elementen leer niet voor iedereen dezelfde gevolgen had en ging daarom op zoek naar iets bijkomend dat nog meer rekening zou houden met de uniekheid van ieder mens.

 
Ik vond dit bij de Duitse Dr. Karin Stalzer, een voedingsconsulente die de 5 elementen leer combineert met de leer van de stofwisselingstypes: “metabolic typing”. En met groot succes, ze heeft een drukbezochte praktijk waarin ze mensen volgens deze inzichten coacht naar een betere gezondheid.   

Er bestaan 6 verschillende dominante stofwisselingstypes (en dan nog enkele subdominante). De verhoudingen van vetten, koolhydraten en eiwitten die je dient te eten zijn per stofwisselingstype verschillend.  

Als je je stofwisselingstype kent, kun je hiermee rekening houden om je lichaam zo goed mogelijk te helpen in het opslaan en verwerken van energie. En dat voel je, daar krijg je iets voor terug! 

Houd je van vlees – orgaanvlees zelfs – maar durf je daar niet aan toe te geven omdat iedereen roept dat het ongezond of onverantwoord is? Of vind je vlees niet lekker en bloei je juist op door veganistisch eten? Had je als kind al een afkeer van fruit? Vraag je je af waarom je zo gevoelig bent aan melkproducten en iemand anders niet of minder? Waarom iemand anders ongeveer hetzelfde eet als jij en toch anders reageert in toename of verlies van lichaamsgewicht? Waarom er mensen zijn die bijna geen groenten “lusten” en eten en er toch vrij gezond uitzien en zich goed voelen? De leer van de stofwisselingstypes brengt hierin verduidelijking! 

Na deze workshop zal je merken dat we doorheen onze opvoeding allerlei overtuigingen hebben meegekregen en adviezen voorgeschoteld hebben gekregen (die voor alle mensen van onze hele bevolking tegelijk gelden, is ongenuanceerd!), maar dat die ons hebben afgeleid van ons eigen stofwisselingstype.

Wat je als kind graag at en toe aangetrokken was, kan al een indicatie geven over je stofwisselingstype, als kind ben je immers nog beter afgestemd op je intuïtie, en laat je je nog niet te veel leiden door adviezen, overtuigingen uit de buitenwereld.  

Ik wil je een persoonlijk voorbeeld geven uit mijn eigen leven. Ikzelf ben als kind altijd een grote fan geweest van groenten, ik kon echt opleven bij het zien en eten van alle verschillende soorten groenten. Ik at ook wel vlees mee omdat het mee opgediend werd, maar echt genieten zoals bij het eten van groenten was het niet. Toch bleef ik vlees eten, omdat het in het gezin aangeboden werd en ik erbij wou horen en mijn gevoel niet durfde opeisen toen (emotionele oorzaak).

Later in mijn leven, toen ik hard begon te werken aan het dichter in contact komen met mijn hooggevoeligheid, begon ik automatisch minder en minder vlees te eten, dat ging organisch/vanzelf, zonder dat ik daar een beslissing toe nam, of vanuit ethische of ideologische overwegingen. Dat voelde gewoon juist. Slechts af en toe, voel ik een verlangen naar een stukje vlees, en dan doe ik dat ook gewoon. 

7 jaar geleden kwam mijn dochter op de wereld. Overtuigd als ik was van mijn eigen voedingspatroon (veel groenten en granen, weinig zuivel, zelden vlees) dat goed voor mij werkte, wou ik, uiteraard omdat ik het beste voor haar wou, dat ook zo voor haar doen gelden. Na 5 jaar borstvoeding (een lange periode waarin zij heel weinig andere voeding at, zij was echt verslaafd aan “mamamelk”), begon ik te zien dat zij intuïtief vroeg om en ook echt gelukkig werd van vlees, kaas, brood, allemaal dingen die ik amper at! Ze at amper groenten, dat kon toch niet, ik als groentenfanaat! En als ze al groenten eet, moeten die rauw zijn.

In het begin was het heel moeilijk voor mij om dit helder te kunnen zien en te aanvaarden en haar dit dan ook allemaal aan te bieden. En toen volgde ik het seminarie van de stofwisselingstypes bij Dr. Stalzer en vielen de puzzelstukjes ineens in elkaar…

Ik blijk als stofwisselingstype een “sympathetic type” te zijn: dat zijn de mensen wiens metabolisch systeem gelukkig wordt van wat wij nu “vegetarisme” en “veganisme” noemen. Tijdens het seminarie kwam ik ook te weten dat er een “fast oxidizer’ stofwisselingstype blijkt te zijn, en dat zijn mensen wiens metabolisme baat heeft bij het eten van vlees, veel vetten, zuivel en eerder aangetrokken zijn tot raw food dan gekookte groenten. En ook dat dit mensen zijn die graag borstvoeding hebben (onder meer omdat dit vele soorten vetten bevat)… Er begon iets te dagen… 

Ik schafte mijzelf het test-systeem aan om stofwisselingstypes bij mensen vast te kunnen stellen en deed dit thuis bij mijn dochter. En ja, zij blijkt een “fast oxidizer” te zijn! Dit was voor mij zo leerrijk om te ervaren, alles klopte met wat zij en ik aanvoelden, maar al die overtuigingen en adviezen van experts die we dagelijks te horen krijgen, zaten een helder en intuïtief handelen wat in de weg. 

De stofwisselingsleer heeft me geholpen om weer meer bewustzijn te krijgen rond het zoeken naar de eigen waarheid en het leren kennen en aanvoelen van het eigen lichaam en dan gefocust daarnaar te handelen. Ik laat mijn dochter nu dus met een gerust moederhart veel vlees, zuivel, vetten, brood en rauwe groenten en fruit eten en geniet van het feit dat zij daar heel gelukkig mee is.

Deze kennis wil ik nu ook gaan uitdragen en verspreiden.
En dat wil ik doen tijdens deze workshop. 

Je krijgt van mij alle informatie over de principes van de 5 elementen leer en de leer van de stofwisselingstypes. Je krijgt veel voorbeelden van de verhoudingen vet, eiwitten en koolhydraten die je per type best eet, op welke tijdstippen, er worden per type voorbeeldmenu’s gegeven…

We hebben het samen ook over het aanpassen van je voedingsgewoontes, delen ervaringen en suggesties en tips. Nadat we uitgebreid alle stofwisselingstypes hebben overlopen, kan je misschien zelf al een idee krijgen welk type jij nu eigenlijk bent.

En dan zal ik jouw stofwisselingstype uittesten. En krijg je een bundeltje met alle informatie die je dan nodig hebt om volgens jouw type te eten. Klopt jouw gevoel met hoe je nu eet, spannend…? 

Start om 10u tot 16u. Water en thee aanwezig, lunchpakket zelf mee te nemen.

Prijs: 75 euro. 

Inschrijven via info@zenzi.be

 

Als je geïnteresseerd bent in deze informatie en je stofwisselingstype wil kennen, maar liever een persoonlijk consult hebt om dit op jouw maat te bespreken, dan kan je een afspraak maken voor een individueel consult.   

“Mensen laten zich alleen overtuigen van gezonde voeding als ze met hun lichaam kunnen voelen dat deze voeding goed is voor hun unieke voedingsprint en bevrediging geeft. Op den duur kunnen we niet tegen onze natuur in eten – zelfs als een autoriteit beweert dat dit zogenaamd gezond is voor ons.”

 

 

Workshops lichaamswerk (voor volwassenen) "Mijn lichaam en mijn emoties"

 

2-dagen workshop: vrijdag 30 november en zondag 16 december 

 

Wil jij meer te weten komen over de invloed van jouw emoties op de conditie van jouw lichaam (je lichaamshouding-en taal, gezichtsuitdrukking, hartslag, ademhaling, conditie van je huid, je spijsvertering, spierspanningen, conditie van je haar, blik in je ogen, spierweefsel, pijnen, kwaaltjes, ziektes, ontstekingen, menstruatie, slaappatroon, enz...). En wil je omgekeerd ook te weten komen hoe je via je lichaam, via lichaamswerk, via verhoging van je lichaamsbewustzijn, je emoties ten gunste kan beïnvloeden? 

 

Dan kan deze workshop je meer inzicht bieden en tools aanreiken, zodat je jezelf weer wat beter mag leren kennen. Ik geef je een basis psycho-educatieve informatie mee, alsook energetische informatie over het ontstaan en verwerken van onze emoties in ons lichaam.

Vanuit mijn ervaring als shiatsutherapeut, geef ik je wijsheden mee vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunst, een prachtig systeem dat kapstokken biedt om onszelf beter te doorgronden (bv. boosheid is te vinden in de lever-energie, hoe maak je deze los via lichaamswerk, hoe ondersteun je deze via voeding?). Het besef over de link tussen je 'mind en body' zal groeien. 

En ondertussen gaan we veel oefenen!  We doen in groep allerlei lichaamsoefeningen (stretchings, meditaties, aanrakingen, drukpunten), alleen, in duo’s, of in grotere groepjes. Ik leer je via bewuste handelingen en aanrakingen/massage… toegang te krijgen tot bepaalde sensaties. En die kunnen voor iedereen anders zijn.

Ik leer je op welke plekken/zones op het lichaam bepaalde emoties vast zijn kunnen komen te zitten. We verkennen onder meer onze angsten, verdriet, boosheid, onze innerlijk kind-delen, en onze levensvreugde. Ik leer je in een veilige omgeving de kracht van aanraking te kunnen voelen. Door “aan-raking” in jezelf kunnen gaan en jezelf tegenkomen en in beweging zetten waar jij op dat moment in je leven behoefte aan hebt. 

Door er in groep over te praten, ervaringen met elkaar te delen, te horen hoe anderen ervaren, wordt je extra gestimuleerd om “ge-raakt” te worden. Er zullen ook wat schrijfoefeningen zijn. 

 

Vrijdag 30 november van 9u15 tot 15u30 en zondag 16 december van 9u30 tot 16u.

Water en thee aanwezig, lunchpakket zelf mee te nemen.

Prijs: 135 euro voor de twee dagen.

Inschrijven via info@zenzi.be

 

                                                                 -------------------------------------------------------------------------------------

 

Emoties en gevoelens zijn een natuurlijk onderdeel van je menselijkheid. Het zijn krachtige signalen die aangeven hoe het op dit moment met je is of wat je nodig hebt. Zowel emoties als gevoelens zijn echter geen op zichzelf staande waarheden. Ze staan voortdurend in verbinding met andere aspecten van je menselijke natuur, zoals behoeften en verlangens, instincten, gedachten en inspiratie, en de staan dan weer in verbinding met jouw unieke levensloop, jouw levensverhaal, jouw levens-DNA. 

 

Vaak vecht je (on)bewust tegen je eigen menselijkheid. Je onderdrukt emoties en gevoelens, en daar kan je je zelfs niet eens bewust van zijn. Blinde vlekken, uit zelfbescherming, uit onwetendheid,… Je schaamt je voor bepaalde gedachten, behoeften of verlangens, je negeert je eigen inspiratie. Je komt vast te zitten in emotionele verstrengeling.

 

Het vechten tegen je menselijke natuur vréét energie. Helaas gaat deze strijd ten koste van je eigen welzijn, lichamelijk en psychisch. Het is daarom de moeite waard om de natuurlijke samenhang tussen de verschillende aspecten van je menselijkheid beter te leren kennen. 

Emoties zijn een teken dat iets je raakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verdriet, jaloezie, vreugde of angst. Emoties zijn heftig en vaak heb je het gevoel dat ze je overkomen en dat je er geen controle over hebt. Emoties hebben de neiging je geest te vertroebelen waardoor je niet meer logisch kan nadenken. 

Emoties zijn vluchtig en een reactie op een bepaalde situatie waar jij iets van vindt. Ze zijn niet per definitie de waarheid. Ze zijn op het moment dat je ze voelt wel jouw waarheid, gevormd door jouw levensloop, jouw kindertijd, de gebeurtenissen in jouw leven.

 

Soms zijn we opgevoed in een omgeving waar het tonen, hebben en praten over alle of bepaalde emoties en gevoelens niet of weinig voorkwam. Of waar ze op “onhandige, verstoorde, negatieve, schadelijke” manieren werden geuit. Zo kreeg je geen ruimte om op een positieve manier te experimenteren met het uiten van, praten over en in dialoog of strijd te gaan met alle soorten emoties/gevoelens. En heb je voor jezelf een wereldbeeld opgebouwd dat “leefbaar” is zonder die bepaalde emoties en gevoelens of door er op een bepaalde manier mee om te gaan. 

 

Maar… onderdrukte emoties verdwijnen niet zomaar uit je leven… dat zou afbreuk doen aan jouw eigen unieke levensloop, die maakt dat “jij bent wie jij bent”: alles wat jij ooit meemaakte, daar was jouw lichaam getuige van. Je lichaam is de buffer voor alles wie jij bent. Alles doe je, beleef je, praat je, denk je, voel je, beweeg je, door middel van je lichaam. 

 

Zo ook voor het onderdrukken van je emoties en gevoelens: ergens worden die onderdrukkingen opgeslagen in je lichaam, in je lichaamsbewustzijn, je lichaamsenergie. Dat gebeurt bij ieder van ons, vaak vooral in de kindertijd (maar soms ook tot op latere leeftijd), het onderdrukken van emoties hoort bij het leven. En ons lichaam houdt al die onderdrukkingen ergens vast. 

 

The body keeps the score!

Is de titel van een boek van een bekend psychiater die de link tussen mind en body goed begrepen heeft en veel onderzoek over verricht. Psychologische wetenschappers zijn stilaan ook meer overtuigd van de link tussen onze gedachten, emoties, lichaam, symptomen, ziektes, kwaaltjes... 

Ziektes, kwaaltjes, symptomen zijn een manier van het lichaam om je iets duidelijk te maken, te spreken tot jou. Eens je je hier bewust van wordt, ga je eerst beter begrijpen waarom je bepaalde klachten of gedachten hebt, om er dan in een volgende stap iets aan te kunnen veranderen. 

 

Een beter contact met je lichaam, ontwikkelen van je lichaamsbewustzijn (en niet vooral in je hoofd leven), helpt je om nieuwe inzichten over jezelf te krijgen, jezelf beter te leren kennen, en vervolgens ook dingen te veranderen in je leven, zoals jij dat zelf wil. 

 

Via een verhoging van je “lichaamsbesef”, ga je sneller toegang krijgen tot je blinde vlekken, de plaatsen waar je “vast bent komen te zitten”, zowel mentaal als lichamelijk. 

 

Via lichaamsoefeningen, aanraking, het in beweging brengen van het lichaam, en heel bewust voelen welke sensaties er in je lichaam plaatsvinden, hoe deze sensaties juist voelen, welke emoties ze oproepen, kan er zoveel meer in beweging komen (waarom denk je dat yoga tegenwoordig zo populair is?), en kan je misschien onderdrukte gevoelens tegenkomen, en komen er daardoor nieuwe inzichten en gedachten in jouw wereld. 

 

Via lichaamswerk toegang krijgen tot de andere aspecten van jouw bestaan, alles hangt met alles samen, en ons lichaam is de meest volledige toegangspoort tot kennis over jezelf… 

 

Het lichaam is een wijs, levend geheel met geneeskracht en zelfhelend vermogen. Lichaamsklachten zie ik als iets regulerends, iets wat er soms bij hoort, soms zelfs een belangrijke functie heeft en zeker niet per definitie voorkomen hoeft te worden. De bewoner van het lichaam zie ik als in eenheid samenwerkend met het lichaam, als iemand die er heel veel over weet en er veel invloed op kan hebben. 

 

 

Workshop voor kinderen van 9 tot 12 jaar "Mijn lichaam en mijn emoties"

 

Lees ook de introductietekst van de workshops voor volwassenen “mijn lichaam en mijn emoties” hierboven.

Merk jij als ouder soms ook dat je kind(eren) moeite heeft om bepaalde gevoelens te uiten? Jonge kinderen hebben nog niet de vaardigheid om over hun gevoelens te kunnen praten zoals wij dat doen. Zij zijn zich ook nog niet zo bewust van hun emoties en gevoelens. Zij beleven het jonge leven nog vrij en spontaan en onnadenkend! En toch zijn die emoties en gevoelens er, soms meer dan wij ze als volwassene opmerken. Zij zetten, naast een basic gesproken taal, ook andere middelen in om hun gevoelens over iets uit te drukken: roepen, huilen, dansen, hevig bewegen, schreeuwen, slaan, vechten, gezichtsuitdrukkingen, mokken, lachen, enz… 

 

Maar onze kinderen verdringen/onderdrukken hun emoties ook vaak, en daar zijn vele redenen voor. En dan komen ze vast te zitten, en dan merk je als ouder misschien plots dat je geen toegang krijgt tot je kind, je kind zich gesloten opstelt rond bepaalde thema’s, je het gevoel hebt dat je de dingen uit je kind moet ‘trekken’… Ze zijn ‘vast komen te zitten’, en het is moeilijk om het los te krijgen, zowel voor je kind(eren) als voor jezelf.

Al onze emoties worden geuit via ons lichaam, al onze emoties (de bewuste en de onbewuste) worden  ‘onthouden’ door ons lichaam: logisch gevolg is dat je er ook terug toegang toe kan krijgen via het lichaam. En dat is de kracht van ‘lichaamswerk’, dat meer en meer wordt ingezet in de therapeutische wereld omdat het een meerwaarde biedt aan de beperkingen van het ‘therapeutische praten’. Als je ‘getraumatiseerd’ bent, of je niet bewust bent van je vastzittende emoties, dan is werken via het lichaam veiliger, makkelijker en doeltreffender om toegang te krijgen tot wat vast zit. En dan volgt de vertaling naar het praten vaak achteraf wel! 

 

Aangezien kinderen nog niet zo vaardig zijn in het praten over hun emoties, is lichaamswerk een uitstekende manier om hen ondersteuning en inzicht te geven in wat vast zit in zichzelf.

 

Tijdens deze dagworkshop doen we veel lichaamsoefeningen: alleen, per twee, in groep, aanrakingen, masseren, bewegen, dansen, zingen, spelend vechten, boksen,… we verkennen allerlei manieren om expressie te kunnen geven aan onze emoties. Wie weet, ontdekt je kind wel een manier waar ie een klik bij heeft en zich goed bij voelt en begint wat vast zit los te komen en te stromen… 

 

Tijdens de middag koken we (zuiver, biologisch) en eten we samen, en is er ruimte om wat vrij te spelen, om de kinderen de kans te geven op hun manier al wat te integreren wat “aan-geraakt” werd tijdens het eerste deel.

 

Prijs voor deze dagworkshop: 60 euro (drank en eten inclusief). Maximum 8 kinderen.

 

Deze workshop wordt gegeven door Tryggve Cuypers en ikzelf. Man en vrouw, vader en moeder, zodat zowel het mannelijke als het vrouwelijke aanwezig is en gespiegeld kan worden in de kinderen. Tryggve is ook shiatsutherapeut, vader van 2 zonen van 14 en 12 jaar en heeft ervaring in het werken met de link tussen lichaam en emoties.

Inschrijven via info@zenzi.be

Indien je interesse zou hebben om zelf een workshop te organiseren, de ruimte af te huren, of een workshop op maat met mij samen te stellen, laat het me dan gerust weten.

Vul ook gerust hier je e-mailadres in zodat je via de nieuwsbrief op de hoogte wordt gehouden van geplande workshops.